Kun je het verschil zien tussen succes en overwinning?

Dit is een moeilijke vraag waar ik al lang aan denk. Maar een 10-jarige jongen antwoordde me. Hier is ...

Afgelopen weekend vroeg een van mijn vrienden me om hem en zijn kinderen mee te nemen voor een fietstocht. Ik besloot om een ​​pauze te nemen en tijd met hen door te brengen om mijn hoofd leeg te maken. Kinderen werden gegroepeerd op leeftijd en elke groep reisde op verschillende afstanden. Het was leuk om al deze jonge jongens tegen elkaar te zien strijden. Voor velen was het ongetwijfeld een grote dag.

Rond 13.30 uur begint de wedstrijd voor kinderen van 10 tot 12 jaar. De race bestond uit 4 banen van elk 1 km lang, met ongeveer 30 kinderen. Voor aanvang van de wedstrijd begon het te regenen, waardoor sommige kinderen depressief werden.

Na de eerste ronde waren er fietsgroepen met 5 versnellingen, gevolgd door de hoofdgroep en de jongen met overgewicht op een zeer ouderwetse fiets zonder weerkleding.

Halverwege de tweede ronde veranderde lichte regen in zeer zware regen en besloten meer kinderen de race te staken. Aan het einde van de derde ronde gaven de jongens de competitie op. Maar de jongen met overgewicht racete nog steeds met al zijn kleren en schoenen. De jongen liep nog een kilometer voor toen het leidende team over de finish kwam en de regen zwaarder was dan ooit.

Drie minuten na de race was de jongen alleen. Hij was erg moe, maar er gebeurde iets geweldigs. Als hij over de finish komt, steekt hij zijn handen op en je kunt zien dat hij absoluut gelukkig was! Mensen die naast me zaten lachten om de jongen en iemand zei "deze jongen denkt dat hij een racewinnaar is".

Ik begreep wat hij vierde. De jongen vierde de overwinning niet. Hij vierde de finish.

In veel opzichten lijken oprichters van startups erg op het kind van dit verhaal. Er is een algemene consensus dat startende oprichters zoiets zijn als supersterren. Net zoals ze heel slim zijn, ze een soort geschenk hebben en dat is de reden voor hun succes. Ik ben het er gewoon niet mee eens. Ik denk dat de belangrijkste reden waarom oprichters van startups slagen, is omdat ze niet zijn uitgekomen.

De verhalenjongen leerde me dat het volhouden en finishen van de race is. Dat moet het belangrijkste doel zijn van alle ondernemers, wat voor mij betekent dat ik succesvol moet zijn. Sommigen beweren misschien dat het kind niet echt heeft gewonnen. Maar naar mijn mening is alles geven niet te lang om te winnen. Je best doen is meer dan wat de meeste mensen in hun leven bereiken.

We weten niet of we het daadwerkelijk zullen doen. Waar we zeker van kunnen zijn, geven we wat we hebben. Dit is wat er echt toe doet en wat ons als winnaar definieert.

Hier is mijn vraag aan u: kunt u slagen zonder te winnen?